» » Анісова масло

Анісова масло


Анісова масло в капсулах

Ефірна олія анісу отримують при дистиляції насіння анісу звичайного. Виростає це однорічна рослина в країнах Північної та Південної Америки, в Індії, в ряді африканських країн і на півдні Європи. Останнім часом культивується аніс звичайний і в деяких регіонах Росії, проте в дикому вигляді в даній місцевості він не зустрічається. Аніс звичайний виростає у висоту до 60-ти см, цвіте дрібними білими квітами і дає насіння сіро-коричневого кольору.

Склад

Анісова ефірна олія вважається досить цінним продуктом, оскільки для отримання 1 кг такого масла необхідно переробити понад 50-ти кг доспілих насіння. На першому етапі виробництва масла насіння анісу тиснуть, після чого піддають дистиляції. Володіє олія анісу цікавою властивістю - при зниженні температури воно застигає, і його структура стає щільною (перед застосуванням анісова масло слід погріти пару хвилин в руках).

Анісова масло має багатокомпонентний склад, близько 80-90% всього речовини становить анетол. Також до складу даного масла входить метілхавікол, що є корисним органічною речовиною фенольного ряду (близько 10%). У незначній кількості у складі масла також містяться такі речовини: а-пінен, а-фелландрен, ацетальдегід, дипентен, аніскетон і камфен.

Анісова масло в лікуванні органів дихання

При лікуванні захворювань дихальних органів застосовується анісова масло для проведення інгаляцій. Дві-три краплі ефірного масла додають в ширяючу воду і дихають парою до моменту охолодження води. При вдиханні пари, насиченого ароматом і елементами ефірного масла, бронхи розширюються, і відхід мокроти відбувається легше. Зазвичай для проведення інгаляцій використовують спеціальний розпилювач, який дозволяє отримати більший ефект від процедури і сприяє більш глибокому проникненню мікроскопічних крапельок анісової олії в дихальні шляхи. При застосуванні ефірного масла анісу швидше проходить кашель, тому нерідко дане натуральне масло використовують при лікуванні трахеїту, обструктивного і хронічного бронхіту. За рахунок яскраво-виражених спазмолітичних властивостей дане масло полегшує стан пацієнтів і спрощує процес відкашлювання.

Анісова масло від вошей

Не багато хто знає, що масло анісу є ефективним засобом від різних шкірних паразитів. Застосовується анісова масло від вошей наступним чином: необхідно нанести масло на шкіру голови і вологе волосся, і залишити на півгодини, після чого змити теплою водою. Волосся миють з шампунем і вичісують гребінцем. Особливо часто застосовують анісова масло від вошей при лікуванні педикульозу в дітей, так як даний засіб абсолютно безпечно, не викликає печіння і при цьому характерний запах анісу знищує паразитів.

В даний час випускається чимало препаратів для лікування педикульозу, в яких міститься масло анісу. Слід враховувати, що дане масло не тільки знищить паразитів, але і надасть цілющий вплив на волосся і шкірні покриви.

Корисні властивості і застосування анісової олії

Лікувально-профілактичний спектр дії масла анісу досить широкий. Крім пом'якшувального і відхаркувальний дії воно також виробляє жарознижуючий ефект.

Крім того олія анісу сприяє нормалізації роботи травного тракту, допомагає при кольках, запорах, активізує перистальтику кишечника. Також дане масло нормалізує процес газоутворення і знімає відчуття тяжкості і переповненості шлунка. Масло анісу здатне знімати напади нудоти і блювання, що виникають на нервовому грунті. При застосуванні даного масла підвищується апетит.

Славиться масло анісу і своїм протизапальним впливом на сечовивідні канали і тканини нирок. Нерідко використовують дане масло як сечогінний засіб, його також можуть призначати для підвищення виділення сечі при лікуванні олігурії.

Хороші результати приносить застосування анісової олії при проблемах сексуального характеру, воно ефективно і при фригідності у жінок, і при імпотенції у чоловіків. Для відновлення статевого потягу дане масло використовували ще жителі Стародавнього Риму. Дійсно цей натуральний продукт є прекрасним афродизіаком і якщо додавати масло анісу в їжу, то можна істотно підвищити лібідо. Недавні дослідження складу масла анісу показали, що в ньому міститься гормон естроген, який вкрай необхідний для нормалізації репродуктивної функції людини.

Жінки можуть використовувати дане масло для зниження хворобливості під час місячних, для відновлення регулярності менструального циклу і навіть для знеболювання пологової діяльності. Вважається, що масло анісу має лактогонние властивістю і допомагає налагодити грудне вигодовування при недостатньому утворенні молока.

Ефірна олія анісуМасло анісу не тільки допомагає позбавлятися від тривалих мігреней і частих головних болів, але й може полегшити похмільний синдром.

Сприятливо впливає ефірне масло анісу і на емоційний стан людини, підвищуючи загальний тонус організму і відновлюючи сили при розумовій перевтомі. Використання даного масла дозволяє зменшити прояви синдрому хронічної втоми, повернути оптимістичний настрій, усунути дратівливість, злість і заздрість. Масло анісу допомагає легше справлятися зі стресовими ситуаціями і швидше долати депресивні стану.

Рекомендується застосовувати масло анісу і для зняття гіперзбудливості і підвищеної плаксивості у дітей.

Однак слід пам'ятати, що застосовувати ефірну олію анісу слід тільки в мінімальних дозуваннях (1-5 крапель).

Для внутрішнього застосування можна використовувати капсули анісової олії з желатинової оболонкою. Капсули анісової олії в основному призначаються при простудних захворюваннях і хворобах верхніх дихальних шляхів.

Протипоказання

Слід знати, що олія анісу відноситься до розряду найбільш активних ефірних масел. При неправильному використанні воно може викликати дерматити, сповільнювати серцеві ритми і кровообіг.

Протипоказано дане масло для вагітних жінок і дітей до 3-х річного віку.

Період безперервного використання масла анісу не повинен перевищувати 3-х тижнів (також не можна приймати всередину капсули анісової олії довше 3-х тижнів).

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!